Erogene zones ontcijferd: Fruitz en klinisch seksuoloog Chloé De Bie vertellen je er alles over!

Je hebt het misschien zelf al eens ervaren: die speciale plekjes op het lichaam die bij de lichtste aanraking een golf van plezier door je hele lijf laten stromen. Deze plekken, bekend als erogene zones, vormen de sleutel tot een wereld van opwinding en genot. Hoewel ze van vitaal belang zijn en een centrale rol spelen in ons seksuele leven, blijven ze voor velen onontdekt terrein. Om jongeren te helpen tijdens hun ontdekkingsreis doorheen het universum van seksualiteit, nam de dating app Fruitz, samen met klinisch seksuoloog Chloé De Bie, een duik in de wereld van erogene zones.

Erogene zones zijn als verborgen schatten op ons lichaam, die door strelingen of aanrakingen seksuele sensaties kunnen opwekken. Maar realiseren we ons eigenlijk wel hoe cruciaal ze zijn voor ons seksleven en hoe we ze het beste kunnen ontdekken? Vaak associëren we seksualiteit met geslachtsdelen en penetratie, maar vergeten we dat het betrekken van het hele lichaam de seksuele beleving naar een hoger niveau kan tillen. Met als doel jongeren aan te moedigen om hun eigen lichaam te begrijpen en te verkennen, stelde de dating app Fruitz enkele vragen aan klinisch seksuoloog Chloé over erogene zones. Samen delen ze interessante inzichten die niet alleen helpen om jouw erogene zones beter te begrijpen, maar ook om er volop van te genieten.

1.

Het volledige lichaam kan als een bron van sensatie werken

Wist je dat er overal op ons lichaam erogene zones schuilen? Deze 'sensuele hotspots' beperken zich dus niet enkel tot de gebruikelijke plekjes, zoals de geslachtsorganen. In theorie kan bijna elke zone op je lichaam een erogene functie hebben. Zo delen mannen en vrouwen enkele gelijkaardige zones, zoals het gebied rond het gezicht, waaronder de lippen, oren, hals en haren, maar ook de armen, benen, buik en anus kunnen gevoelig zijn. Uiteraard zijn er ook enkele plekjes specifiek voor elke gender. Bij vrouwen spreken we dan over de vulva, vagina, tepels en borsten, terwijl bij mannen de penis, de teelballen, de prostaat en tepels gevoelige plekken kunnen zijn die voor seksuele opwinding zorgen. Kortom, bijna elk lichaamsdeel heeft het potentieel om een bron van genot te zijn.

2.

Erogene zones zijn subjectief en persoonlijk 

Klinisch seksuoloog Chloé De Bie benadrukt dat bijna elk deel van het lichaam een erogene functie kan hebben, met de nadruk op het woord 'kan'. Erogene zones zijn 100% persoonlijk en verschillen van individu tot individu. Hoewel er wel enkele plekjes zijn die bij de meeste mensen erogeen zijn, zoals de tepels, vulva, vagina, penis, ballen of anus, blijft het een heel subjectieve zaak. Het is dus niet juist om te zeggen: "Ik ken de erogene zones van vrouwen", want het gaat niet om vrouwen als groep, maar om individuen. Wat voor de ene persoon seksuele opwinding opwekt, kan voor een ander juist onprettig zijn. Je hoeft je dus helemaal niet anders te voelen mochten bijvoorbeeld vrienden andere zones opsommen, want dat is juist heel normaal en natuurlijk!

3. 

Persoonlijke erogene zones ontdekken met behulp van aanrakingen

Erogene zones zijn heel persoonlijk, maar hoe kom je erachter wat jou plezier en opwinding bezorgt? Hier komt de ontdekkingsfase om de hoek kijken! Dit kan zowel als koppel, maar het is ook helemaal normaal om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Aanrakingen en strelingen zijn hierbij de sleutel! Of je nu onder de douche staat, in bad ligt, in bed kruipt of voor de spiegel staat, elk moment biedt een kans om je eigen lichaam te verkennen en te ervaren. Probeer verschillende aanraaktechnieken uit en ontdek wat jou plezier brengt. Variatie is hierbij essentieel: van zachte strelingen met je vingertoppen tot een stevige druk met je handpalm. Of maak gebruik van een extra object zoals een seksspeeltje of een veer. Je zal het zien: dé manier om te ontdekken wat jouw zintuigen prikkelt en waar jouw genot ligt! Natuurlijk kan je ook nieuwe zones ontdekken via je partner. Misschien raakt je partner tijdens een intiem moment een specifiek lichaamsdeel aan en ontdek je zo een nieuwe erogene zone?

4.

Penetratie en erogene zones hoeven niet per se hand in hand te gaan

In onze samenleving worden 'penetratie' en 'climax' vaak gezien als de kern van seks, maar seks is veel diverser dan dat. Zo blijkt uit onderzoek van Fruitz dat Belgische jongeren seks veel ruimer interpreteren, waaronder ook masturbatie en grinding. Klinisch seksuoloog Chloé De Bie benadrukt dan ook meteen dat het ontdekken van erogene zones niet per se gepaard hoeft te gaan met penetratie seks. Je kan erogene zones zelfs helemaal lostrekken van enige seksuele activiteit, want wist je dat de belangrijkste en grootste seksuele organen onze hersenen en huid zijn? Naast de bekende erogene zones zoals de penis en de vagina, zijn er namelijk nog tal van andere plekken op het lichaam die sensatie kunnen opwekken. Denk maar aan het gevoel wanneer iemand door je haar woelt.

5.

Heb geen schrik om van je te laten horen

Als je samen met je partner de sensuele wereld van erogene zones wil ontdekken, is communicatie een absolute must! Door open te communiceren over wat jullie prikkelt en wat juist niet, kunnen jullie samen spannende en nieuwe manieren vinden om elkaar te laten sprankelen van genot. Deze gesprekken leggen de basis voor een veilige en liefdevolle sfeer waarin jullie beiden open kunnen praten over jullie diepste verlangens en grenzen. Zo groeien jullie niet alleen naar elkaar toe, maar wordt het ook nóg opwindender tussen de lakens.

 6.

De gevoelige plekjes op ons lichaam veranderen met tijd 

Wij als persoon veranderen doorheen de tijd, dus het is eigenlijk niet zo vreemd om te bedenken dat onze erogene zones ook kunnen evolueren. Als tiener kan een lichte aanraking in je nek een golf van genot door je hele lichaam sturen, terwijl je als volwassene misschien minder reactief bent hierop. Onze verlangens en voorkeuren ontwikkelen zich naarmate we ouder worden. Wat vroeger plezierig was, kan nu juist ongemakkelijk aanvoelen. Wist je dat persoonlijke ervaringen hier ook een impact op kunnen hebben? Wie bijvoorbeeld een operatie onderging aan de knie, kan daarna mogelijks dat lichaamsdeel niet meer als erogeen ervaren. Deze evolutie in de tijd biedt een boeiende kans om te blijven experimenteren, want de mogelijkheden van erogene zones zijn nooit 'uitgespeeld'!

Tip: Seksuologen Beverly Whipple en Gina Ogden hebben een lijst samengesteld, die Chloé in haar boek “En ze leefden nog lang en gelukkig” volledig opnam, van alle mogelijke lichaamsdelen en aanrakingstechnieken, zoals strelen, knijpen, of aanraken met de mond. Op deze manier kunnen jij en je partner stap voor stap ontdekken wat jullie fijn vinden en samen jullie erogene zones verkennen

Een universele handleiding voor erogene zones bestaat niet vanwege hun persoonlijke aspect. Daarom deelt Chloé haar allerbelangrijkste tip: durf los te laten, op ontdekkingsreis te gaan en de geheimen van je eigen erogene zones te ontrafelen, of je nu alleen bent of met een partner. Verken, experimenteer en laat elke aanraking een nieuwe symfonie van plezier zijn. Een persoonlijke reis die jouw genot centraal stelt!

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fruitz

Fruitz werd in 2017 opgericht in Parijs door Julian Kabab, Fabrice Bascoulergue, Arnaud Ruols en mee bedacht door Charles Bail. De app ontpopte zich al snel tot een van de snelst groeiende dating apps in Europa en moedigt open en eerlijke communicatie van dating intenties aan door middel van vier speelse fruitmetaforen: kersen, druiven, watermeloenen en perziken.
Fruitz werd in februari 2022 overgenomen door Bumble Inc., het moederbedrijf van Bumble, Badoo en nu Fruitz. Het Bumble-platform geeft gebruikers de kans om elkaar te leren kennen en evenwichtige, gezonde relaties op te bouwen.
Bumble werd in 2014 opgericht door CEO Whitney Wolfe Herd en was een van de eerste dating apps die vrouwen voorop stelt. Badoo, opgericht in 2006, is een van de pioniers op gebied van web- en mobiele dating producten.

Neem contact op met

fruitz@talkie.be