Fruitz legt uit: Waarom iedereen een liefdesbrief naar zichzelf zou moeten schrijven

In een wereld waarin de focus hoofdzakelijk ligt op het geven en uiten van onze liefde aan anderen, ​ vergeten we soms om wat tijd voor onszelf te nemen. Maar daar wil Fruitz graag verandering in brengen! De dating app neemt je mee in de wereld van de ‘Self-love Letters’ en deelt enkele handige tips en tricks om zelf aan de slag te gaan met het schrijven van zo’n brief. Dus pak alvast pen en papier bij de hand!

 

"Als je niet van jezelf kan houden, hoe kan je dan van iemand anders houden?", een gekende zin die je misschien al eens eerder hoorde vallen. In de hedendaagse wereld is zelfliefde een belangrijk en veelbesproken onderwerp. Meer dan ooit wordt er aandacht aan besteed, op verschillende manieren, zoals onder meer fysiek, emotioneel, sociaal of zelfs spiritueel. Fruitz noemt deze verschuiving waarin mensen het toelaten om meer tijd voor zichzelf te nemen de Self-Love Renaissance. Volgens een onderzoek dat de dating app december vorig jaar uitvoerde, blijkt dat maar liefst drie op de vijf Belgische Gen Z'ers actief tijd neemt voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Opvallend is dat 80% van hen sterk gelooft dat het ontwikkelen van zelfliefde een positieve invloed heeft op onder andere de kwaliteit van een relatie. Investeren in selflove en selfcare is dus belangrijker dan ooit!

Er zijn talloze manieren om dit te doen, van het starten van een nieuwe sportroutine tot het gebruik van positieve affirmaties en de befaamde ‘Self-care Sundays’. Het gemeenschappelijke doel? Jouw unieke geluk! Een andere leuke manier om jezelf af en toe te verwennen en wat meer op jezelf te focussen, is het schrijven van een liefdesbrief. En nee, niet aan een geliefde, maar aan jezelf! Deze persoonlijke liefdesbrieven, ook wel ‘Self-love Letters’ genoemd, zijn bedoeld om jezelf eraan te herinneren hoe waardevol, mooi en krachtig je bent. Ze bieden de mogelijkheid tot zelfreflectie en zijn een prachtige manier om de relatie met jezelf te versterken. Bovendien hebben deze ‘Self-love Letters’ een gunstige invloed op je mentale welzijn, omdat je jezelf de ruimte geeft om te groeien en te bloeien door je gevoelens op papier te zetten.

Hoewel selflove in onze maatschappij steeds belangrijker wordt, kan het toch moeilijk zijn om die eerste stap te zetten. Daarom staat Fruitz klaar om je te helpen met het schrijven van je persoonlijke liefdesbrief! Hier zijn enkele tips om aan de slag te gaan:

1. Kies een comfortabele plek waar je privacy hebt

Zoek een rustige plek waar je niet gestoord zal worden. Waar dat precies is, ben je natuurlijk volledig vrij in. Het belangrijkste is dat jij je helemaal goed voelt bij het uitgekozen plekje en dat je je even op jezelf kan focussen, of dat nu thuis is of in je favoriete koffiebar. Enkele tips om je omgeving gezellig, comfortabel en helemaal 'schrijfklaar' te maken: steek wat kaarsen aan voor een aangename sfeer, speel wat zachte achtergrondmuziek om een ontspannen sfeer te creëren of zet een kopje thee of koffie om helemaal tot rust te komen.

 

2. Neem ruim de tijd

Investeren in zelfliefde is iets dat tijd vraagt, dus probeer dit niet overhaast te doen. Plan op voorhand één (of meerdere) moment(en) in waarop je jezelf toelaat om ongestoord aan jouw ‘Self-love Letter’ te werken. Zet je telefoon uit en dompel jezelf volledig onder in jouw persoonlijke liefdesbrief.

 

3. Schrijf in de derde persoon

Een belangrijk onderdeel van ‘Self-love Letters’ is het schrijven naar jezelf in de ​
derde persoon. Begin je brief bijvoorbeeld met 'Liefste (jouw naam), ik bewonder hoe je…'. Dit kan in eerste instantie misschien wel wat onwennig aanvoelen, maar wist je dat deze manier van schrijven je kan helpen om angsten en andere intense emoties te kalmeren? Dat blijkt uit een onderzoek van de Michigan State University en University of Michigan. Door naar jezelf te verwijzen in de derde persoon zorg je ervoor dat je hersenen over jezelf denken zoals je over anderen denkt. Hierdoor kan je makkelijker psychologische afstand nemen van een specifieke ervaring of gevoel, wat je in staat stelt om er beter mee om te gaan.

 

4. Begin met waardering

Start jouw brief met elementen over jezelf waar je trots op bent. Identificeer de eigenschappen die jou uniek maken en de talenten en vaardigheden waarvoor je dankbaar bent. Wees concreet en oprecht. Heb je moeite met het beginnen van jouw brief? Probeer dan een lijstje te maken van al jouw prestaties en vertrek daaruit. Die prestaties kunnen grote mijlpalen zijn, zoals het krijgen van een promotie op je werk of het uitlopen van een marathon, of schijnbaar kleine overwinningen die van waarde zijn in je leven, zoals eindelijk jouw kledingkast eens onder handen nemen of elke dag een uurtje vroeger opstaan voor een workout. Elke prestatie, groot of klein, draagt bij aan je groei en verdient erkenning.

 

5. Wees niet te hard voor jezelf

Spreek jezelf toe met vriendelijke en geruststellende woorden, zoals je zou doen wanneer je een brief aan een vriend of familielid schrijft. Erken je zwakheden en tekortkomingen, maar laat jezelf ook toe om imperfect te zijn. Want vergeet niet: fouten maken is menselijk en het is meer dan normaal om gebreken te hebben. Gebruik kalmerende en bemoedigende woorden en sta open om aan jezelf te werken op vlakken waar je graag verbetering wil zien.

 

6. Sluit af met een positieve noot

Je kan jouw brief afronden met positieve affirmaties, korte en positieve gedachten in de tegenwoordige tijd, die jouw zelfvertrouwen versterken en je herinneren aan je eigen waarde en schoonheid. Door deze gedachten regelmatig te herhalen zullen ze internaliseren en je mindset versterken. Voorbeelden zijn 'ik zie mezelf graag' of 'ik ben zelfzeker'.

 

7. Vind jouw eigen ritme

 Hoe vaak je een liefdesbrief voor jezelf schrijft is zeer persoonlijk. Sommigen halen veel kracht uit tijd nemen voor deze oefening in zelfliefde en opteren een wekelijks schrijfmomentje. Anderen vinden dat maandelijks of zelfs jaarlijks schrijven voldoende is. Het belangrijkste is om een ritme te vinden dat bij jou past en waar jij je het meest comfortabel bij voelt.

 

8. Wat na het schrijven?

Na het schrijven van je 'Self-love Letter' heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld voor de full experience gaan en de brief op de post doen richting jezelf. Zo ontvang je de liefdesbrief in jouw eigen brievenbus, net alsof iemand anders deze aan jou gericht heeft. Een alternatieve optie is om de brief op een geheim plekje te bewaren en precies een jaar later te openen. Je zal verrast zijn over hoeveel er kan veranderen in je perspectief en welke dingen nog steeds waar zijn. Denk voor jezelf na waar je het meest nood aan hebt, een boodschap op korte termijn, of een boodschap die plots een jaar na datum terug verschijnt.

 

Met deze acht tips wil Fruitz iedereen aanmoedigen om, met behulp van een ‘Self-love Letter’, wat meer tijd voor zichzelf te nemen, zichzelf meer te koesteren en zichzelf meer lief te hebben. Want zoals het gezegde gaat, liefde begint bij jezelf en jij bent de allerbelangrijkste persoon. Dus pak pen en papier, en begin vandaag nog met het schrijven van jouw persoonlijke liefdesbrief.

 

Download hier de beelden in hoge resolutie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fruitz

Fruitz werd in 2017 opgericht in Parijs door Julian Kabab, Fabrice Bascoulergue, Arnaud Ruols en mee bedacht door Charles Bail. De app ontpopte zich al snel tot een van de snelst groeiende dating apps in Europa en moedigt open en eerlijke communicatie van dating intenties aan door middel van vier speelse fruitmetaforen: kersen, druiven, watermeloenen en perziken.
Fruitz werd in februari 2022 overgenomen door Bumble Inc., het moederbedrijf van Bumble, Badoo en nu Fruitz. Het Bumble-platform geeft gebruikers de kans om elkaar te leren kennen en evenwichtige, gezonde relaties op te bouwen.
Bumble werd in 2014 opgericht door CEO Whitney Wolfe Herd en was een van de eerste dating apps die vrouwen voorop stelt. Badoo, opgericht in 2006, is een van de pioniers op gebied van web- en mobiele dating producten.

Neem contact op met

axelle@talkie.be