Global Orgasm Day: 5 facts over het vrouwelijke orgasme die je misschien nog niet wist

06/12/2022 - Op 21 december vieren we wereldwijd Global Orgasm Day, een dag waarop iedereen gestimuleerd wordt om één (of meerdere) orgasmes te beleven om wat positiviteit de wereld in te sturen in een poging wereldvrede te bereiken. Er leven nog verschillende mythen en onderzekerheden over dit onderwerp in onze maatschappij, vooral bij vrouwen, en daarom wil de datingapp Fruitz meer bewustzijn opwekken door vijf weetjes over het vrouwelijke orgasme op een rijtje te zetten die je misschien nog niet kende. Let’s “come together”, zoals het motto van Orgasm Day klinkt!

2.5 miljard per jaar. 100 miljoen per uur. 1.5 miljoen per minuut. Dit is volgens de officiële website van Global Orgasm Day het aantal orgasmes dat mensen in alle hoeken van de wereld ervaren. Het Amerikaanse activisten koppel Donna Sheehan en Paul Reffell riep in 2006 deze heuglijke dag in het leven als poging om wereldvrede te bereiken. Want wat als we op deze dag ons nu eens richten op wereldvrede en een aanzienlijke hoeveelheid positiviteit de wereld insturen… aan de hand van orgasmes?

Seks is een bron van vreugde en plezier, maar kan tegelijkertijd ook vaak stress veroorzaken. Meer bepaald kunnen orgasmes, of net het gebrek eraan, voor bezorgdheden en frustraties zorgen bij vrouwen aangezien de complexiteit van vrouwelijke orgasmes ingewikkelder is dan die van mannen. Zo blijkt uit onderzoek dat maar liefst 75% van de vrouwen geen hoogtepunt kan bereiken met enkel vaginale penetratie en dat de meerderheid hiervan nog steeds denkt dat dit abnormaal is. Dit aanzienlijke verschil van orgasmes tussen mannen en vrouwen wordt ook wel als orgasmekloof of orgasmeongelijkheid benoemd. Dat er nog veel taboes en onderzekerheden bestaan over het vrouwelijke orgasme is dus wel duidelijk. Daarom wil Fruitz, een datingapp waarbij je aan de hand van vier fruiticoontjes (kers, druif, watermeloen en perzik) kan duidelijk maken waar je naar op zoek bent, voor World Orgasm Day enkele facts over het vrouwelijke orgasme in de kijker zetten.

De datingapp vecht niet enkel tegen stigma's over casual dating, maar wil ook mythen en onzekerheden rond seks en orgasmes ontkrachten. Zo zorgt bijvoorbeeld niet alleen seks voor het vrouwelijke genot, maar bestaan er verschillende manieren voor vrouwen om seksueel plezier te beleven. Het doel van Fruitz? Haar gebruikers informeren over dit soort onderwerpen die vaak onbesproken blijven in onze maatschappij en vrouwen de mogelijkheid en ondersteuning bieden om hierover openlijk te kunnen communiceren.

 

Klik hier voor meer info over Fruitz

 

1. Geest en mentale welzijn als belangrijkste seksorganen
Wist je dat wat er zich boven in je hoofd afspeelt een grote invloed heeft op wat er beneden gebeurt? Hoewel de geslachtsdelen als belangrijkste seksorganen naar voor worden geschoven, speelt het brein de meest cruciale rol. Het gemoed van een vrouw dat niet goed zit kan een groot struikelblok vormen om een orgasme te bereiken tijdens seks. Heb je nood aan een mentale boost? Dan kan regelmatig masturberen misschien wel een hulp voor je zijn. Uit studies blijkt dat het bevrijdende gevoel na een orgasme en de ‘feelgood’-stofjes die vrijkomen een positieve invloed hebben op het humeur en de geestelijke gezondheid.

2. Nachtelijke orgasmes
Nachtelijke orgasmes, in de volksmond beter bekend als een natte droom, worden vaak geassocieerd met de mannelijke puberteit. Maar wist je dat vrouwen ook zo’n nachtelijke orgasmes kunnen krijgen? Volgens een artikel gepubliceerd in de Journal of Sex Research had maar liefst 37% van de vrouwen in het onderzoek reeds een orgasme tijdens haar slaap ervaren. Vaak zijn deze climaxen het gevolg van een seksuele droom of een periode van stress. Hoewel het best verwarrend kan zijn dat je zo’n gevoel ervaart zonder enige fysieke stimulatie, zijn deze orgasmes tijdens je slaap dus helemaal niet zo uitzonderlijk.

3. Afstand van de clitoris
Het al dan niet ervaren van een vrouwelijke climax kan deels ook anatomisch verklaard worden, want uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de afstand tussen de clitoris en de vaginale opening een invloed heeft op orgasmes. Hoe korter de afstand tussen beiden, hoe makkelijker een vrouw kan klaarkomen. Natuurlijk is dit geen uitsluitsel en dragen er ook andere factoren bij aan het bereiken van een hoogtepunt, zoals bijvoorbeeld je gemoedstoestand tijdens seks.

4. Natuurlijke pijnstiller
Een grote gezondheidsbonus van orgasmes is hun effect op pijn. Zo worden ze ook wel eens de ‘natuurlijke pijnstillers’ genoemd. Voor veel mensen kan een climax onder andere hoofdpijn verlichten, doordat er tijdens seks een heleboel ‘feelgood’-hormonen vrijkomen in de hersenen. Zo ondervond een Duits onderzoek dat 60% van de patiënten met migraine die regelmatig seks had een matige tot volledige verlichting van hun migraine voelde. 

5. Zelfde effect als alcohol, chocolade en koffie
Wist je dat je het krijgen van een hoogtepunt kan vergelijken met het consumeren van alcohol, chocolade of koffie? Tijdens een orgasme worden de hersenen gevuld met dopamine, ook wel het geluksstofje genoemd, en ervaren we een gevoel van geluk waardoor ons gedrag beloond wordt. Bij het eten en drinken van verslavende dingen, zoals cafeïne, chocolade en alcohol, wordt hetzelfde deel van de hersenen gevuld met een gelijkaardig gevoel als gevolg. Je kan dus bijvoorbeeld bij een volgend angstig moment eens overwegen om dat shotje alcohol achterwege te laten en het geluksstofje op te wakkeren met een orgasme?

 

Dat er nog veel onwetendheden en onzekerheden over het vrouwelijke orgasme zijn, kan dus zeker wel bekrachtigd worden. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een Brits onderzoek dat één van de belangrijkste redenen waarom vrouwen een orgasme faken uit angst en onzekerheid is, omdat ze denken dat het abnormaal is om geen orgasme te krijgen tijdens seks. Zit je met vragen over het vrouwelijke orgasme of ben je ergens onzeker over? Voel je dan zeker niet beschaamd en ga op zoek naar een vertrouwenspersoon waarmee je over deze zaken kan praten, zoals je vrienden, partner of misschien zelfs je dokter. Denk ook eens na over wat je leuk vindt op seksueel vlak en schaam je zeker niet om dit gesprek met je date/partner aan te gaan. Als je van elkaar weet wat opwinding teweeg brengt, til je je seksleven en het krijgen van orgasmes naar een hoger niveau. Laten we openlijke communicatie over dit onderwerp normaliseren en op 21 december het vrouwelijke orgasme nog nét iets meer in de kijker zetten!

 

Download hier de beelden in hoge resolutie

 

Voor bijkomende informatie, beelden of interviews, aarzel niet om ons te contacteren.

Walkie Talkie
Axelle Fraeye - axelle@talkie.be
Maureen Richard - maureen@talkie.be

OVER FRUITZ
Fruitz werd in 2017 opgericht in Parijs door Julian Kabab, Fabrice Bascoulergue, Arnaud Ruols en mee bedacht door Charles Bail. De app ontpopte zich al snel tot ​ een van de snelst groeiende dating apps in Europa en moedigt open en eerlijke communicatie van dating intenties aan door middel van vier speelse fruitmetaforen: kersen, druiven, watermeloenen en perziken.
Fruitz werd in februari 2022 overgenomen door Bumble Inc., het moederbedrijf van Bumble, Badoo en nu Fruitz. Het Bumble-platform geeft gebruikers de kans om elkaar te leren kennen en evenwichtige, gezonde relaties op te bouwen.
Bumble werd in 2014 opgericht door CEO Whitney Wolfe Herd en was een van de eerste dating apps die vrouwen voorop stelt. Badoo, opgericht in 2006, is een van de pioniers op gebied van web- en mobiele dating producten.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Fruitz

Fruitz werd in 2017 opgericht in Parijs door Julian Kabab, Fabrice Bascoulergue, Arnaud Ruols en mee bedacht door Charles Bail. De app ontpopte zich al snel tot een van de snelst groeiende dating apps in Europa en moedigt open en eerlijke communicatie van dating intenties aan door middel van vier speelse fruitmetaforen: kersen, druiven, watermeloenen en perziken.
Fruitz werd in februari 2022 overgenomen door Bumble Inc., het moederbedrijf van Bumble, Badoo en nu Fruitz. Het Bumble-platform geeft gebruikers de kans om elkaar te leren kennen en evenwichtige, gezonde relaties op te bouwen.
Bumble werd in 2014 opgericht door CEO Whitney Wolfe Herd en was een van de eerste dating apps die vrouwen voorop stelt. Badoo, opgericht in 2006, is een van de pioniers op gebied van web- en mobiele dating producten.

Neem contact op met

axelle@talkie.be